Cliënten 1

“Aandacht voor partners”
“Wat ik hulpverleners graag meegeef, is dat ze partners van mensen met psychische problemen handvatten geven om met die problematiek om te gaan. Zelf ben ik een tijdlang depressief en psychotisch geweest, zelfs suïcidaal. M’n partner had totaal geen idee wat ze met mij en m’n problemen aan moest. Voor haar was dat ‘geen leven’, maar voor mij ook niet. Ze is toen ook vertrokken. Achteraf zie ik dat ik daardoor veel warmte heb gemist. Je zit maar te zitten in je eentje. Eigenlijk was het al voldoende geweest als er iemand naast me had gezeten. Niet om te praten, maar gewoon in stilte. Gewoon ‘er zijn’, even een hand op m’n schouder. Je kunt op veel manieren close zijn. Daarvoor hoef je niet altijd te praten. Het kan ook via een gebaar. Dat heb ik al die tijd gemist. Thuis én in de therapie zelf. Daar wil ik aandacht voor vragen.”
Co-trainer

“Wat een uitkomst!”
“Ik zit in een uitkering en zoek een baan. Door mijn psychische problemen ben ik een hele tijd weggeweest van de arbeidsmarkt. Dan heb je niet veel hoop om zomaar ergens aansluiting te vinden. Wat moet je gaan leren, wat kun je doen? ’t Is net alsof je je als aardbewoner op de maan meldt. Je voelt je een buitenstaander in een vreemd landschap. Iets van onderaf opbouwen vraagt ook nog eens veel doorzettingsvermogen. Bij toeval hoorde ik van het bestaan van Conquest. Daar werd me, tot mijn eigen verbazing, gezegd dat ik de juiste vooropleiding had. Ik heb namelijk ervaringen als cliënt in de GGz. Als ik de TOED zou volgen, zou ik in een bestek van 3,5 maand vanzelf op het spoor terechtkomen, werd me gezegd. Nou, dat bleek te kloppen. Ik doe inmiddels de kopmodule Trainersvaardigheden en ben van plan ervaringsdeskundig begeleider te worden. Ik zie het weer helemaal zitten. Het voelt aan twee kanten goed. Ik werk naar een baan toe en ik kan straks anderen helpen. Een hele uitkomst voor mij, Conquest!”
Cursist Trainersvaardigheden

“Zelfvertrouwen en eigenwaarde”
“Bij Conquest heb ik het gevoel gekregen dat ik weer meetel. Mijn hele leven heb ik me als een vijfde wiel aan een wagen gevoeld. Door een spraakgebrek was ik altijd zenuwachtig, ik durfde mensen niet aan te kijken. Gevolg was dat ik zwaar ben gepest, op school, in dienst. Daarom vluchtte ik in een beroep waarin ik veel in m’n eentje was: dat van beroepschauffeur. Weken van 80, 90 uur. Ik kon ook geen ‘nee’ zeggen, was altijd voor anderen bezig. Eigenlijk had ik geen eigen identiteit. Twee dingen hebben me erbovenop geholpen: de behandeling via RET-therapie en het klimaat bij het Cliëntenbelangenbureau en Conquest. RET heeft me zelfvertrouwen en eigenwaarde gegeven, ik heb geen minderwaardigheidscomplex meer. En de sfeer bij de cliëntenorganisatie sluit daar helemaal bij aan. Laatst liep ik in de TCP vast als co-trainer. Ik wist het even niet meer. Vroeger zou ik me dan meteen mislukt hebben gevoeld. ‘Wat zouden de mensen wel niet denken?’ Maar dat heb ik niet meer. In de TCP vangen ze je ook direct op. Een collega-co-trainer nam het over en ik had alle gelegenheid om, in de luwte, de draad weer op te pakken. Ik heb nu zoiets van: ik ben wie ik ben en laat me niet meer beheersen door stress. Dat is ook de sfeer die het Cliëntenbelangenbureau en Conquest ademen. Als je als ervaringsdeskundig begeleider even niet lekker in je vel zit of het loopt niet, dan is dat niet erg. Je kunt ook altijd je verhaal kwijt. In de maatschappij krijg je die ruimte niet. Daar is geen tijd voor. Je moet presteren.”
Ervaringsdeskundig begeleider

“Je krijgt de tijd”
“Je krijgt bij Conquest de tijd om zelfvertrouwen op te doen. De eerste keer durfde ik mijn mond niet open te doen. In een kringetje met mensen iets zeggen, doodeng! Maar door de sfeer kom je daar overheen. De mensen zijn uitnodigend, maar pushen je niet. Je kunt je eigen tempo aanhouden. ‘Kom maar als je eraan toe bent’, is het idee. En je gaat vanzelf vooruit. Je reageert een keer op iemand. Later breng je zelf eens iets in. Met de nodige zenuwen, dat wel. Ik had er echt tijd voor nodig, maar die kreeg ik ook. Ik ben nu een reuzenstap verder.”
Ervaringsdeskundige