Compostering

Artikeltje compostering
Dennenbomen, dennentakken, druiven en schuimwijn. Iedereen zal zich in de kerst- en nieuwjaarsperiode wanen. Maar in het Belgische Eeklo zou het zomaar een doordeweekse dag kunnen zijn. Dennen behoren namelijk tot het groen- en tuinafval dat onze collega’s daar composteren. En onder de afnemers bevinden zich wijnboeren die hun druiven op de Eeklo’se compost laten gedijen en ze vervolgens tot schuimwijn ‘stampen’. Niets speciaals dus…….

Eeklo, dat is wat de compostering betreft, vooral een terrein met hopen. Hopen met grove takken, struiken, planten en gebladerte. En piramideachtige tafelhopen van datzelfde snoeisel, maar dan verkleind. En die tafelhopen liggen op hun gemak compost te worden. Want dat is de kern van compostering: moedertje natuur doet – onbezoldigd! – het meeste werk. De vier medewerkers zorgen voor de voorbewerking en verder is het een kwestie van keren, zeven, meten en bewaken. Vier bulldozers, twee shredders en twee zeefmachines staan hen ten dienste. Het aantrekkelijke van het werk? “Lekker buiten bezig zijn. Bovendien hebben we prettige contacten met de mensen die het groen komen brengen. Ook het werk met de machines trekt ons. We doen onderhoud en reparaties ook zo veel mogelijk zelf.” En hup, de handen gaan weer uit de mouwen.

Zeventig graden
Intussen lichten de vestigings- en productiemanager het tipje van de sluier op over al die hopen. Het proces met twee composteringslijnen ziet er overzichtelijk uit. “Het groenafval wordt eerst verkleind in de hakselaar en daarna op tafelhopen gelegd. Daar start de compostering. Onder invloed van zuurstof, vocht en temperatuur zetten bacteriën het afval om in warmte, waterdamp en CO2. De compostering duurt 20 weken, waarbij we elke maand de hopen verleggen om ze te beluchten. In deze periode moeten de hopen minstens eenmaal de temperatuur van 70 C0 bereiken, want dan leggen de onkruidzaden en schadelijke bacteriën het loodje.” Zéventig graden? “Jaja, die beestjes werken zich echt in het zweet, dus dat lukt wel. En anders sproeien we extra, dat verhoogt de temperatuur.”

Afnemers
Na het compsteerproces wordt het grove materiaal afgezeefd, nog eens verkleind en weer op de hoop gelegd, laten beiden weten. “Hebben we veel houtfractie, dan gaat een deel daarvan n¬¬aar de biomassacentrale. Het kleine materiaal is de compost. Die ondergaat strenge kwaliteitstesten en wordt vervolgens verkocht aan onze afnemers. Dat zijn voornamelijk boeren, tuinaanleggers, boomkwekers, de potgrondindustrie en sinds enige tijd ook de gemeentebestuurders. Zij gebruiken de compost om de oprukkende bodemerosie tegen te gaan.” Duizend kilo groenafval geeft idealiter 450 kilo compost, horen we. De vraag naar compost is groeiende vanwege de gunstige prijs en het toenemende milieubewustzijn. Want compostering is 100% ‘cradle to cradle’. Als de gebruikers van de eerdergenoemde schuimwijn hun fles nu nog via de glasbak bij Maltha bezorgen, is de cirkel rond. Want glas is ook 100% recyclebaar. Proost!