Herpositionering

Intro en passages herpositionering
Van ‘lapjes’fabrikant naar modemerk. Als er ooit een nieuw historisch boek over het bedrijf wordt geschreven, komen de huidige jaren in het teken van deze ombouw te staan. De onderneming is zich aan het herpositioneren. In bedrijfskundige termen is het een ontwikkeling van een productiegericht bedrijf in de business-to-businessmarkt naar een modemerk voor onderscheiden doelgroepen consumenten. Dat klinkt nogal steriel. Daarom laten we de creative director liever aan het woord over de praktische invulling daarvan ten aanzien van het topmerk. Hij kietelt met zijn verhaal alle zintuigen. En dat is ook de opdracht die ze zich bij de onderneming hebben gesteld voor de toekomst…!

(…)“Dat is ook precies wat wij hebben gedaan: de deuren opengegooid,” schetst Wim de omslag. “Je niet blind staren op je eigen markt en je koesteren in je succes, maar breder kijken, naar het gebruik van statussymbolen waarmee mensen kunnen laten zien wie ze zijn. Naar de kledingmarkt, de automarkt, de markt van horloges, GSM’s. En dan zie je dat je niet langer in termen van product en productie moet denken. Je moet mensen aanspreken op hun life style: aan beleving werken, mensen inspireren en uitdagen, de trend setten, vernieuwen.”

Merkwaardes en vertaling
“Een merk ben je niet zomaar. Je moet eerst een visie hebben: wie willen we zijn, waar willen we naartoe? In diverse brainstormsessies zijn we uiteindelijk tot vier merkwaardes gekomen die aangeven waar we voor willen staan. (….) Het meest onderscheidend is natuurlijk Verbeelding. Daar zit ons streven in tot inspireren, het setten van trends en het ‘vertellen van verhalen’. Want onze onderneming is een bedrijf van verhalen, altijd geweest. Onze producten vertellen verhalen. En daarbij sluiten we nauw aan bij de cultuur in Afrika. Afrikanen hechten sterk aan hun cultuur. Door die als vertrekpunt te nemen en aan te haken bij hun life style, maken we duidelijk dat we hen serieus nemen. We komen dichtbij de Afrikaanse consument.”